Friday, December 28, 2012

HARI MENAKUTKAN !!

Assalmualaikum,


Apa khabar anda semua arini?? alhamdulillah :) ayu pn sihat2 aje tapi beberapa arini pale berat je kan... Hari ni tersangat la bz almaklumla bile da hujung bulan+akhir tahun ofkos la segala macam keje pending datang kan...tapi xpela da tanggungjawap.heheh...pastu berjam2 mendecorate department sempena Hari Pencen bos...mmm kalau da dapat keje decorate2 ni memang kegilaan hati walaupun xkreatif mana pun..tapi syok dapat wat kelas wat bunga dr kertas..hehehe..sampai ade nak wat tempahan..adoiiii sy wat main2 je comot2 lg xberani la nak amik2 tempahan ni..sy mampu ajar je nanti cbe wat sendri ek :)

Ok la sebenarnye nak citer pasal hari ni macam hari yang sangat menakutkan...selalu berjalan dr "XXX XXX" ke depan "XXXX XXX" tu biasa je xlah takut sangat sebab ramai orang lalu lalang jugak kan..tapi hari ini jumlah orang lalu lalang agak berkurang 50%..maybe ramai cuti...almaklumlah semua balik kampung la holiday la kan..dengan penuh warga asing..adoi menakutkan laaa :(

Situasi 1:

Tengah onthaway ke LRT XXXX dengan berjalan lenggang kangkung sambil bergayut dengan En Mirayu tetiba ade pompuan cantek ni tergesa2 datang kat sebelah..

Pompuan cantek : Awak2 boleh pinjam enset sy nak kol..
Mirayu : *Muka blurPompuan cantek : Actually fon sy tertinggal kat ofis, sy nak wat panggilan emergency.
Mirayu : Ooo..sambil cakap kat En Mirayu jap ek...(Dalam hati- eh2 dia ni xnampak ke aku tgh on call leh lak nk pinjam2)                                                   Pompuan cantek : Awak dialkan lah.... 01X-XXXXXXX..
Mirayu : Nah (Dalam hati-Ya Allah asal aku men bagi je)...

Hati masa tu tetibe berdebar bagai nak giler sebab tetiba kepala da pikir bukan2..lagi2 bila sambil pompuan tu cakap kat call tu die tenung mata ayu tanpa berkelip..maka makin gelabah la hati ni...pikir negatif da mse tu...pastu tetiba mata ni jd kabur pastu rase berpusing (serius terjadi, bukan rekaan ni..memang btul2) ..die ni tah2 nak pukau ke ape ke..pastu bila die da abes ckap dengan pantas kilat ayu blahhh dari situ...tapi bila pikir balik tak mungkin la maybe mata jadi macam tu sebab reflect drpd otak kita yang terkejut secara tiba2... sebab dulu masa eksiden kereta dulu pun jadi macam ni mata terus xnampak..serius ingat da buta masa tu..kat hospital rupanya doktor cakap otak ayu terlampau terkejut sangat so kira otak tu mati sekejap sebab tu effect kat mata jadi gelap....Ok da melalut...Maaflah kat akak cantek tu maybe die mmg xde niat jahat pun tapi xsalah kan kalau kita lebih berwaspada lepas ni..jangan men tolong sebarangan je...Haa x abes lagiii ni tengok situasi ke2 kat bawah ni pulak...

Situasi 2:

Lepas dari situasi 1 tadi, secara automatiknya pikiran dah ke lain..sambil jalan sambil terpikir2...naseb bek la tak lupa tgk kiri kanan nak lintas jalan..Sambil2 melintas traffic light ni dr jauh da nampak satu mamat ni warga asing la sambil makan kacang ke ape tah die bersandar kat tiang kat tepi traffic light tu sambil tengok2 orang sekeliling...sekali tu masa ayu terpandang die, die pun terpandang ayu pastu terus die bangun meluru ke arah ayu tapi die tak terus cakap apa die tengok je pastu tetiba die kat sebelah sambil cakap>>

Warga asing : Kak tau di mana kedai TOTO?
Mirayu : *wat muka blur lagi...mase tu terus geleng kepala pastu terus jalan laju2 tanpa pandang die sikit pun...

Masa tu tak pikir ape dah...jalan laju gilerrr...Dalam hati ni Ya Allah...tuhan jela yag tau betapa takutnyaaa...sampai tak berani nak paling tengok belakang..tapi rase xselesa sangat sebab rasa mcm ade orang ikut... kat mulut ni dah mengucap panjang dahh...nak toleh xberani...pastu teragak nak tengok kat cermin2 kedai kat tepi2 tu nak tgk bayang2 die ade tak...sekali pandang kat cermin tu makkk aiii memang die ade kat belakang tgh jalan laju macam mane ayu jalan... dengan pantas nya terus g betul2 kat tepi jalan dengan lalu lintas..at least ape2 die xberani sebab banyak kete...pastu sampai traffic light ni adoiii da hijau pulakkkk time2 mcm ni ko nak hijau kn traffic light cmne aku nk lintas ngn mamat kat belakang ni...pastu tibe2 die kat sebelah tapi jarak jugak sambil mkn kacang dia tu...xsampai 3 saat tibe2 lampu merah dah, ape lg terus lintas laju2...pastu tengok2 dr tepi mamat tu dah xde...dalam hati ni arghhh legaa aku... eeee dala tanye kat mane kedai TOTO....TOTO apela dimaksudkannya.... TOTO yang alas tidur tu ke atau TOTO nombor ekor tu...ish muka sy ni ade macam muka men nombor ekor ke..hahahah..dalam takut2 leh tergelak sekejap...

KESIMPULAN :
Kadang2 ati ni memang la xnak pikir negatif kat org lain..maybe btul org tu perlukan pertolongan tapi nak wat macam mana dengan keadaan zaman sekarang ni yg menakutkan dengan kes pukau yg berleluasa kita perlulah berhati2...jangan ingat kita sentiase dalam zon yang selamat.. So ayu da ade cadangan nak bli spray cili tu sebagai peneman bila berjalan...protect dri sangat penting tu kan...mmm.. So korang2 kat luar sane pun ati2 tau kalau jalan tu xkiralah ramai2 ke sorg2 ke...sama2 kite beringat ye :)

*cerita di atas adalah kisah benar dan benar sebenar benarnya berlaku namun watak tiada kene mengena dengan sesiapa pun. konon..




Yang cuak alami situasi ini,

x_3d38db6e

1 comment:

  1. Mak aihhh seramnya! Skrg ni macam2 boleh jadi kan..

    Take care always yu~

    ReplyDelete